We delen ons werk in stukjes en kunnen dus allemaal iets doen.

MVO-Westland 

We werken met veel mensen en heel flexibel qua tijden. Hoe doe je dat? Door het werk in kleine stukjes te delen en toch goed samen te werken! Dat hebben wij geleerd van ons werk met de sociale werkplaatsen. Iedereen wil graag werken, maar er moet ook een goede balans zijn tussen werk en privé. Mensen moeten immers wel de tijd hebben voor een hobby, zoals het inrichten van een mooi aquarium! 

Daarom geloven wij niet zo erg in “één belangrijke persoon, die het bedrijf draagt”. Overwerken, werkweken maken van 60 uur per week. We gaan niet beweren dat Bert en Petra dit nooit hebben gedaan, maar het is niet de weg. Samenwerken met veel mensen met hun eigen talenten. Mensen die kunnen werken op tijden die bij hen passen, wanneer het nodig is en die ieder hun eigen stukje voor hun rekening kunnen nemen, dat lijkt ons de toekomst. 

Maar hoe doe je dat? 

We hebben hierover heel veel geleerd van ons werk met de sociale werkplaats/arbeidsbegeleiding voor mensen met een beperking.

In de afgelopen jaren hebben we al meerdere keren geprobeerd een of meerdere mensen met een beperking bij ons te laten werken. Het lukte echter niet. Na een of twee weken haakten mensen af en gingen verdrietig naar huis. Waarom?

  • De schuur en de kas waren te groot. Er was geen eigen plek.
  • Het werk was te ingewikkeld. Het moest ook worden klaargezet en opgeruimd.
  • Er zaten te veel mensen in de kantine, dat was eng.
  • De mensen waren eenzaam. Niemand kon echt met ze praten.

Toch hadden we wel werk dat deze mensen konden doen.

Zelf deden we dit werk ook op zaterdag, maar dan in de vorm van een wedstrijdje. Wie kan er de meeste etiketjes op een stokje steken? Wie doet er de meeste potjes in een tray? Dat was best leuk om te doen, maar voor mensen met een beperking is dat wel echt de verkeerde manier natuurlijk! De stress van een wedstrijdje, waarbij je alleen kunt winnen door samen te werken en keuzes te maken. Dat is precies waar deze mensen niet op zitten te wachten. 

Dus wat hebben we gedaan? Kees de Vette vertelt het hier zelf: bekijk het filmpje!

We hebben samen met een stagiaire en onze begeleider Kees de Vetten (zorgorganisatie in Zuid-Holland) bekeken, hoe we het beste veiligheid zouden kunnen bieden. Dat heeft geleid tot een mooi verslag en veel goede ideeën, die we ook kunnen gebruiken voor de rest van het bedrijf. Concreet voor het werken met mensen met een beperking is dit:

  • De mensen werken naast ons, niet met ons. We gebruiken dezelfde ruimte, maar verschillende tijden.
  • De kantine is dus ook echt een eigen plek tijdens de pauzes. Wij drinken wel even een bakkie mee, maar niet de hele pauze.
  • Het werk is opgedeeld in hele kleine, overzichtelijke stukjes.
  • Keuzes worden beperkt of heeeeel goed vastgelegd met foto’s en beschrijvingen.
  • We vieren wel samen een feestje en genieten ook even na als Feyenoord heeft gewonnen (of verloren, wat was het genieten ook alweer?)
  • En natuurlijk het allerbelangrijkste: Deze mensen worden begeleid, gekend, aangemoedigd en gewaardeerd door hun fantastische begeleiders! Zij laten hun medewerkers stralen!  

Dit ging zo goed dat we een gedeelte van het werk ook uit konden besteden aan sociale werkplaatsen in de omgeving. 

En het werk gaat op zich natuurlijk veel langzamer dan wanneer wij dat zelf met een wedstrijdje doen, maar het wordt zo super nauwkeurig gedaan, zo “vol liefde” en door het grote aantal mensen toch ook zo betrouwbaar dat dit een hele goede oplossing is! 

En om nog even terug te koppelen naar het dagelijkse bedrijf: 

Hier is het leven minder gestructureerd en minder eenvoudig. Wij hebben wél geleerd, dat heel veel werk inderdaad uit kleine brokjes bestaat!

  • Zie jij een foto van een opgeruimde schuur -  dan kun je inderdaad veel gemakkelijker bedenken, hoe je dat opruimen aan moet pakken!
  • Weet je precies hoe een kar met wieltjes werkt? Dan kun je uitleggen, waarom hij soms omvalt (VOORDAT het die nieuwe medewerker is overkomen).

Heel gemakkelijk, maar je moet de ervaringen van al die mensen onthouden, simpel maken en vooral DELEN!

Met dank aan ons werk voor de sociale werkplaatsen hebben wij dat geleerd en uitgewerkt in onze procedures, onze informatiesystemen en ons coaching systeem, waarover u verder kunt lezen in ons thema: TEAMWORK